Voornaamkeuze en -wijziging

Franse ouders zijn pas sinds 1993 vrij in het kiezen van een voornaam voor hun kind. Vóór die tijd was hun keus beperkt tot de naamdagen van kalenders, streeknamen en namen uit de klassieke oudheid en de mythologie. Net als in Nederland mag een voornaam niet in strijd zijn met het belang van het kind. De Franse ambtenaar van de burgerlijke stand kan in dat geval het openbaar ministerie inlichten. Dit kan hij ook doen als een voornaam inbreuk maakt op een recht van derden (zoals het gebruik van een beroemde achternaam). De Officier van Justitie beslist of de zaak aanhangig moet worden gemaakt bij de rechter.
Zo werden de voornamen Fraise (aardbei), Manhattan, Prince-William en Nutella geweigerd. Tarzan, Jetaime en Alpacino konden daarentegen wel door de beugel (klik hier voor een overzicht van originele Franse voornamen). Omdat geboorteakten in de Franse taal moeten worden opgesteld, zijn voornamen die vreemde tekens bevatten niet toegestaan. Zo werd in 2001 de Catalaanse voornaam Martì niet geregistreerd omdat een “ì” ( met een accent grave) niet voorkomt in de Franse taal. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens acht dit laatste overigens niet in strijd met artikel 8* van het EVRM. In een uitspraak van 2010 oordeelde het hof dat Turkije het recht heeft om Koerdische tekens te verbieden in authentieke aktes. Voor het naderhand wijzigen van een voornaam vereist de Franse wet een gerechtvaardigd belang. Kinderen van 13 jaar en ouder moeten toestemming geven wanneer hun ouders hun voornaam willen wijzigen. Een veelvoorkomende grond voor het wijzigen van de voor- en achternaam is de zogenaamde “francisation” (verfransing van een buitenlandse naam). Een verzoek hiertoe wordt vaak gelijktijdig ingediend met een verzoek tot naturalisatie. Ook het langdurig gebruik van een andere voornaam dan de geregistreerde voornaam kan een gerechtvaardigd belang zijn. Voor de voornaamswijziging (en geslachtswijziging) van transgenders heeft het Franse Ministerie van Justitie in 2010 een circulaire uitgevaardigd om een einde te maken aan de tegenstrijdige gerechtelijke uitspraken op dit gebied. Er moet sprake zijn van definitieve fysieke verandering als gevolg van hormoonbehandelingen en eventuele plastische chirurgie. Wijziging of verwijdering van de geslachtsorganen is niet vereist. Bij twijfel kan de rechter een deskundige raadplegen. Sinds deze circulaire is het voor Franse transgenders makkelijker geworden om hun geslacht en/of voornaam in de registers van de burgerlijke stand te laten wijzigen.

*Artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM): Recht op eerbiediging van privé-, familie- en gezinsleven. Inmenging van de overheid is alleen toegestaan voor zover dit door de wet is voorzien en indien noodzakelijk voor het algemeen belang, de openbare orde, veiligheid, enz.

Reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s